rauma ennen ja nyt

Kaupungin tarina



Omat perinteet, tavat ja kieli


Rauma on kaupunkina sielukas ja kiinnostava. Raumalla on oma kieli ja pitkän historian myötä syntyneet tavat sekä perinteet, kuten pitsinnypläys ja perinneruoka lapskoussi.

Rauma sijaitsee Suomen länsirannikolla. Kaupunki perustettiin 1442 ja se onkin Suomen kolmanneksi vanhin kaupunki. Vaikka Rauma kasvoi fransiskaaniluostarin ympärille, tuli siitä tärkeä keskiaikainen satamakaupunki ja laivanrakennuksella on kaupungissa jo yli 500 vuotiset perinteet.
Vuonna 1987 Raumalla oli Suomen suurin purjelaivasto, yhteensä 57 alusta. Nykyään purjelaivojen ajoista Raumalla muistuttaa Poroholman purjelaivasatama, jossa ankkuroituna on kolme aitoa purjelaivaa.
Vilkkaan sataman lisäksi Rauman vierasvenesatama on maan suurin. Vierasvenesatama sijaitsee Otanlahden rantapuistossa, aivan Poroholman lomakeskuksen naapurissa.
Meri on tärkeä raumalaisille, monet kaupunkilaiset omistavat veneen ja kodin tai kesämökin merenrannalta. Keskusta ei ole kaukana rantaviivasta ja vesi on elementtinä myös aivan keskellä kaupunkia, sillä keskustan halki virtaa mereen johtava Raumanjoki. Tämä joki on muodostunut madaltuneesta salmesta ja se tunnetaan paremmin Ganaalina.
Fransiskaanimunkkien rakennuttama, 1514 valmistunut Pyhän Ristin kirkko on edelleen Vanhassa Raumassa. Kirkko sijaitsee kaupungin eläväisessä keskiaikaisessa puutalokorttelissa, Raumanjoen varrella.

Pitsinnypläys

Vanha, mutta elävä perinne

Pitsinnypläys on Raumalla vanha perinne. Raumalla on nyplätty ainakin 1700-luvun puolivälistä lähtien ja tykkimyssyjen muotikausi muodostui Rauman pitsin varsinaiseksi loistokaudeksi. 1800-luvun alkupuolella nypläys oli Raumalla yksi varattomien naisten harvoja ansiomahdollisuuksia, ja myös miehet nypläsivät saadakseen rahaa.
Nykyään pitsistä tehdään myös taidetta. Pitsitaiteen Raumalaisena kasvona tunnettaan Tarmo Thorström.
Vuodesta 1971 lähtien Raumalla on vietetty pitsiviikkoa, jonka pitsinäyttelyt keräävät alan harrastajia ja vieraita ympäri Suomea ja kauempaakin.
Jos olet kiinnostunut nypläyksestä, tutustu www.raumalace.fi – sivustoon.

Kokeile nypläystä?

Rauman nyplääjät opettavat Vanhassa Raumassa kenelle tahansa nypläystä. Voit nyplätä avaimenperän, pitsiviikolla jopa ilmaiseksi.

Rauman kieli

Rauman kieltä ei mielletä vain murteeksi, sillä Rauman murre on muuntunut myös kirjakieleksi.

Raumalainen kirjailija Hj. Nortamo kirjasi paljon perinteistä Rauman murretta kirjoituksiinsa
Rauman kielelle on ominaista sanojen lyhentely, oma intonaationsa ja germaanisten kielten sanalainat. Sen syntyvaiheista ei ole tarkkaa tietoa, mutta satamakaupunkiin vaikutteita tuoneiden merimiesten ansiosta siinä on paljon muiden kielien sanastoa.
Rauman giältä näkee kaupungilla mm. kylteissä, kuten Kiturkrännin, Suomen kapeimman kadun kyltissä. Sitä saattaa kuulla myös esimerkiksi Pystökaffeella Kauppatorilla aamuisin, tai Rauman kielisessä Stand Up esityksessä. Branderin ja Nyyperin esityksiä näkee mm. pitisiviikoilla.
Rauman rajalle tullessa tienvarressa toivotetaan "Ol niingon gotonas" ja lähtiessä kaupungista ulospäin rajakyltissä lukee "Luanikast reissu".
Sinunkaupat raumalainen voi tehdä sanomalla: "San snää mnuu snuuks, snuuks mnääki snuu sano."

Osaatko lukea Vanhan Rauman kylttejä?

Ovaalikilpien fraktuurakirjaimet ovat kimurantteja ja nimet erikoisia.
Rauma nyt

Työ- ja opiskelupaikkoja, sekö liiketoimintamahdollisuuksia ja sekä turvallinen että terveellinen paikka rakentaa koti.


Tunnettua teollisuutta

Rauma on perinteinen laivateollisuuskaupunki, laivanrakennusta onkin ollut kaupungissa jo yli 500-vuotta. Kaupungin oma telakkayhtiö on Rauma Marine Constructions, mutta rauman vilkkaassa satamasssa sijaitsee myös mm. Rolls Roycen tuotantoyksikkö.  

Suuriin teollisuuden työllistäjiin kuuluvat lisäksi Metsäfibren Rauman paperitehdas ja Forchem mäntyöljytislaamo, sekä pohjoismaiden johtavan lihatalon, HKScanin tuotantolaitos.

Useimmilla suomalaisilla on kodeissaan raumalaisia tuotteita. Oras on yksi maailman suurimmista hanatehtaista ja Raumaan liitetyssä Lapin kunnassa on pitkät perinteet kiukaiden valmistuksessa. Siitä vastaa Narvi Oy. Lapista lähtöisin ovat myös Kivikylän lihatuotteet.

Rauman naapurissa, Eurajoen Olkiluodossa, rakennetaan parhaillaan ydinvoimalaa. Suuri OL3 työmaa takaa kansainvälisen tunnelman Rauman kaduille.

Katso avoimet työpaikat →



Tulevaisuuden osaajia

 

Turun Yliopisto - Rauman opettajankoulutuslaitos

Opettajankoulutuslaitoksessa koulutetaan laaja-alaisesti päteviä ja monipuolisesti ammattitaitoisia opettajia. Opetus perustuu opettajankoulutusta ja opettajuuteen kouluttautumista vahvistavaan tutkimukseen.

SAMK - Merenkulku, tekniikka ja liiketalous

Logistiikan, kansainvälisen liiketoiminnan ja meriteknologian osaamis- ja oppimiskeskus Rauman sataman tuntumassa.

Winnova

Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot sekä lisä- ja täydennyskoulutukset



Rauma on kiva paikka rakentaa koti

 

Koti Raumalla voi olla meren rannalla, mutta silti samalla lähes keskustassa. Kaupungin keskus tarjoaa monipuolista asumista, Vanhan Rauman idyllisistä puutaloista tai moderneihin kerrostaloihin. Uudet lapsiperheiden suosimat asuinalueet on sijoitettu hyvien kulkuyhteyksien varrelle.
Kaupungin rantaviiva tarjoaa mahdollisuuden myös kesäkotiin. Rakenna kesämökki Raumalle, Turun ja Porin väliin?

  • Vapaat tontit

  • Rauman kaupungin sivut

  • Vuokra asuntoja kaupungin sivuilla

  • Myytävät asunnot Oikotie.fi palvelussa