Otanlahden rantapuiston halki kulkee suvitie jota pitkin pääset tutustumaan merelliseen Raumaan ja lukuisiin kesähuveihin.
Poroholman lomakeskus
Viiden tähden lomakeskus ainutlaatuisella miljööllä, 1800-luvun pitsihuviloineen ja purjelaivasatamineen. Poroholmassa voit majoittua mökkeihin, omaan matkailuajoneuvoon tai telttaan. Lomakeskuksen alueella on lukuisia ravintoloita ja kahviloita. Lisäksi alueella on runsaasti ohjelmaa koko kesäsesongin, mm. konsertteja, stand-up -esityksiä ja puistojumppaa.
Poroholman lomakeskuksen alueella purjelaivasatama. Sataman suurin alus on 45 metrinen priki Gerda, joka on Suomen suurin purjehduskuntoinen purjelaiva. Sataman muut alukset ovat kesäisin ravintolakäytössä. Kathrina on vuonna 1949 rakennettu ja edelleen täysin purjehduskuntoinen 31,75 metrinen kuunari. Kathrina tekee tilauksesta yksityispurjehduksia. Vuonna 1947 valmistunut 27,8 metrinen kaljaasi Marita ei enää purjehdi, se on muutettu museolaivaksi ja sen kannella toimii ravintola Captain Jack´s.
Raumalle on helppo tulla veneellä. Otanlahti tarjoaa vierasveneille paikkoja syväraumanlahdella, joka on Suomen suurin pienvenesatama. Syväraumanlahdella paikkoja vuokraa Merijakamo, jossa on myös polttoaineenjakelu veneisiin. Aivan syväraumanlahden vieressä, Otanlahdessa sijaitsee Porohoholman lomakeskuksen suuri ja suojaisa vierasvenesatama. Myös Kuuskajaskarin saaressa ja Kylmäpihlajan majakkasaarella on vierasvenesatamat.
Kaupunkijuna liikennöi kesäisin säännöllisesti Poroholman lomakeskuksen Rauman keskustan välillä. Kaupunkijunalla pääset tutustumaan Vanhaan-Raumaan. UNESCO -kohteeseen, 1700-luvulta tähän päivään asti eläväisenä säilyneeseen puutaloista muodostuneeseen kaupungin keskustaan, lukuisine kauppoineen ja kahviloineen.
Vesibusseilla voit risteillä Rauman kaupungin matkailusaariin aikataulun mukaisilla
reittiliikennevuoroilla tai oman ryhmän ehdoilla, yksityisellä tilausristeilyllä.
Linnakesaari jossa vierasvenesatama ja mökkejä, kiinnostavia sotilaskohteita, kuten tykkejä ja mahtava laser-areena. Saareen pääset reittiliikenne vesibusseilla ►
Taidenäyttelyitä meren rannalla sijaitsevassa historiallisessa torpassa. Taidetorppa sijaitsee Kiikartornin juurella ja siellä järjestetään myös mm. maalauskursseja, kirpputoreja ja lastentapahtumia kesäisin.
Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo esittelee raumalaisen tehtailijapariskunnan edustuskodin ja taidekokoelman. Kotimuseon galleriassa taidenäyttelyitä ja tapahtumia.
Vuonna 1955 rakennettu Maauimala, joka on avattu uusittuna kesällä 2020 länmpimän veden uimalaksi. Avoinna koko kesän ja rannalla kaikkia palvelee aamusta iltaan
Makis Beach Bar.
Otanlahden rantapuistossa voit saunoa Poroholman, Merijakamon tai Merskan saunoissa. Tarjolla sekä yleisiä saunavuoroja että saunojen vuokrausta. Merijakamon sauna on vuokrattavissa ympäri vuoden. Tarkista yleisten vuorojen ajankohdat saunojen omilta sivuila.
Otanlahden rantapuiston halki kulkee suvitie jota pitkin pääset tutustumaan merelliseen Raumaan ja lukuisiin kesähuveihin
Rauma, eläväinen rannikkokaupunki
Rauma on Suomen kolmanneksi vanhin kaupunki, se perustettiin vuonna 1442. Kaupunki on tunnettu kahdesta UNESCO kohteestaan. Pohjoismaiden suurimmasta puutalokaupunginosasta, Vanhasta Raumasta sekä Sammalmäen muinaishaudoista. Eläväisessä ja idyllisessä Vanhassa Raumassa on lukuisia ravintoloita ja kahviloita, uniikkeja kauppoja, museoita sekä taiteilijoiden työpajoja. Vanhaan Raumaan on helppo poiketa, valtatieltä on matkaa alueelle vain kilometrin verran. Otanlahden rantapuistosta matka taittuu kätevästi myös kaupunkijuna Kaken kyydissä.
Meri on tärkeä kaupungille ja sen asukkaille. Jo keskiajalla Rauma oli tunnettu satamastaan ja vuonna 1887 Raumalla oli jopa Suomen suurin purjelaivasto. Purjelaivoja voi kaupungissa ihastella edelleen, Poroholman lomakeskuksen purjelaivasatamassa. Poroholman vieressä sijaitsee Rauman vierasvenesatama, joka on Suomen suurin lajissaan. Suvitien varrella sijaitsee myös maauimala, urheilualueita, kesäteatteri, kiikartorni ja taidetta. Alueella on runsaasti kesätapahtumia, ravintoloita ja kahviloita. Alueella on myös monipuoliset majoitusmahdollisuudet, karavaanialueesta majataloihin ja majakkahotelliin. Rauman saaristossa on kiinnostavia matkailukohteita, joihin pääsee helposti vesibussilla. Vesibussit lähtevät Poroholman lomakeskuksesta. Kaupungissa on nykyään myös vilkkaan satamatoiminnan lisäksi meriteollisuutta, merenkulun koulutusta ja upea merimuseo.
Otanlahti ennen ja nyt
1800- luvulla Rauman purjelaivasto oli Suomen suurin ja Rauma oli tuolloin myös vilkas kylpyläkaupunki. Satamatoiminta on Raumalla sittemmin hiipunut, mutta Poroholman purjelaivasatama Otanlahden rantapuistossa muistuttaa suurten purjelaivojen aikakaudesta.
Raumalle perustetiin suosittu kylpylä vuonna 1821 jo edellisellä vuosisadalla tunnetun terveyslähteen luokse, kivenheiton päähän Otanlahdesta. Otanlahteen avattiin myöhemmin, 1900-luvun alussa merikylpylä. Se on edelleen toiminnassa, vaikka Kaivopuiston kylpylästä on jäljellä enää Poroholman lomakeskukseen restauroitu huvimaja.
Otanlahden alueella on ollut aktiivista toimintaa jo 1600-luvulta lähtien. Tuolloin alueella oli Otsan satama, kolmas maihinnousupaikka Rauman tienoilla. 1700-luvulla alue oli kalastajien kalojen kuivaamispaikka ja 1800-luvulla alue toimi myös hevosten laidunmaana.
1900-luvun alussa Otanlahteen rakennettiin merikylpylä (Merska) Soffronofin huvilatontin alueelle. Alue oli jo tuolloin suosittua kesänviettopaikkaa, ja 1900-luvun vaihteessa kaupunkilaiset rakensivat alueelta vuokratuille tonteille seitsemän yksityishuvilaa. Toisen maailmansodan jälkeen huvilat siirtyivät yhdistysten ja yhteisöjen haltuun. Tonttien vuokrasopimusten umpeuduttua pääosa huviloista purettiin 1950- ja 1960-lukujen kuluessa. Yksi säilyneistä huviloista on Isak Kallion rakennuttama huvila, joka toimii Poroholman lomakeskuksessa ravintolana.
Kaupunki osti vuonna 1924 Kallion perikunnalta Bornholman (Poroholman) rakennuksineen ja sen niemen kärkeen rakennettiin yleinen uimahuone vuonna 1925. Kaupunki vuokrasi Lotta-Svärd yhditykselle koko Poroholman alueen. Lotat pitivät vuodesta 1935 lähtien usean vuoden ajan kahvilaa uimahuoneen vieressä olevassa Poroholman huvilassa (Augustin paviljonki). Mereen sijoitettu uimahuone kärsi vuoden 1939 syysmyrskyissä pahoin, eikä sitä koskaan korjattu, vaan lopulta se purettiin.
Vuonna 1950 Otanlahden alueelle tehtiin kansanpuistosuunnitelma ja vuotta myöhemmin alueelle rakennettiin maauimala sekä tanssilava Fåfängan niemen kärkeen.
INFO
Tällä sivustolla esitellään otanlahden aluetta, sen nähtävyyksiä ja palveluita.